top of page

Özel EÄŸitim

Özel eÄŸitime ihtiyacı olan birey: ÇeÅŸitli nedenlerle, bireysel özellikleri ve eÄŸitim yeterlilikleri açısından yaşıtlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren birey.
Yetersizlik: Zedelenme ya da bazı sapmalar sonucu, bir insan için normal bir etkinliÄŸin ya da yapının önlenmesi, sınırlandırılması hali.
Engel: Bireyin yetersizliÄŸi nedeniyle, yaÅŸadığı sürece, yaÅŸ, cins, sosyal ve kültürel farklılıklara baÄŸlı olarak oynaması gereken rolleri gereÄŸi gibi oynayamama durumu.

​

Özel EÄŸitim;


Özel eÄŸitime ihtiyacı olan bireylerin eÄŸitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiÅŸtirilmiÅŸ personel, geliÅŸtirilmiÅŸ eÄŸitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eÄŸitime “özel eÄŸitim” denir.
ÇoÄŸunluktan farklı ve özel eÄŸitime ihtiyacı olan çocuklara sunulan,
Üstün yetenekli olanları yetenekleri doÄŸrultusunda en üst düzeye çıkmasını saÄŸlayan
YetersizliÄŸi engele dönüÅŸtürmeyi önleyen,
Engelli bireyi kendine yeterli hale getirerek
Topluma kaynaÅŸmasını ve bağımsız, üretici bireyler olmasını destekleyecek becerilerle donatılan eÄŸitimdir.

​

Neyi öÄŸretir?


Özel eÄŸitim, genel eÄŸitimden içerik yönünden yani nelerin öÄŸretileceÄŸi yönünden farklılaÅŸmaktadır. OlaÄŸan çocukların kendiliÄŸinden edindikleri becerilerin büyük bir kısmını yetersizlikten etkilenmiÅŸ özel eÄŸitime ihtiyacı olan çocuklara, yoÄŸun ve sistematik biçimde öÄŸretmek gerekmektedir.
ÖrneÄŸin, giyinme, soyunma, yemek yeme becerilerini çocuklar, yetiÅŸkinleri gözleyerek, taklit ederek öÄŸrenirler.
Genel eÄŸitimden özel eÄŸitimin ayrıldığı bir diÄŸer nokta ise içeriÄŸin düzenleniÅŸidir. Genel eÄŸitimde içerik ortalama çevresindeki çocuklar için merkezi programlarla belirlenirken, özel eÄŸitimde programın içeriÄŸini çocuÄŸun ihtiyaçlarını belirler.

bottom of page